loading
Jeg er tilgjengelig for oppdrag
logo

visuell kommunikasjonKari Merete Enger

grafisk design, webdesign, digital markedsføring og foto

Alt om JPEG

JPEG (Joint Photographic Experts Group) er et populært filformat for digitale bilder. Det er spesielt egnet for bilder med komplekse farge- og lysdetaljer, som fotografier og kunstverk.

JPEG-komprimering fungerer ved å fjerne unødvendig informasjon fra bildet, for eksempel høyfrekvente detaljer som øyet ikke er så følsomt for, og informasjon som er utenfor synsfeltet. Dette gjør at filstørrelsen kan reduseres betydelig uten å gå på bekostning av bildets kvalitet i stor grad.

En ulempe med JPEG er at hver gang en fil åpnes og lagres igjen, kan det oppstå tap av bildekvalitet på grunn av den komprimeringsalgoritmen som brukes. Derfor kan det være lurt å lagre en kopi av bildet i et annet format hvis man skal redigere det eller bearbeide det flere ganger.

JPEG støttes av de fleste bildevisnings- og redigeringsprogrammer, og er derfor et praktisk og allsidig format for å dele og lagre bilder på tvers av forskjellige enheter og operativsystemer.

  • Del: